Bipolar Disorder

Minggu lepas, saya di tanya mengenai penyakit manic depression atau nama lain nya – bipolar disorder.

Ini lah dia, bipolar. Akan tetapi penyakit ini secara amnya ada dua yang sering diperkatakan, bipolar type 1 dan type 2. Type 1 adalah seperti infografik ini, ada waktu murung dan ada waktu tersangat happy. Bagi type 2, murung berlaku selalu tetapi waktu tersangat Happy tak ada. Yang ada, adalah waktu happy yang kecil dan tidak berpanjangan, kita namakannya hypo mania 😅

Untuk yang mempelajari isu bipolar ini diperingkat ijazah tinggi, mengikut kajian ada satu lagi kenos bipolar yang dinamakan mixed phase dan rapid cycling. Mengikut Akiskal, pengkaji terkenal bipolar dari Turki, beliau mengatakan ada berbagai variant bipolar ini 😳

Saya rasa yang penting adalah, walaupun sering diperkatakan, bipolar ini cuma dihidapi lebih kurang 1% rakyat. Yup cuma 1%. Rawatan nya ada di Malaysia. Pesakit memerlukan ubatan yang di panggil mood stabiliser. Kalau dirawat awal, keadaan mereka ini terkawal sangat dan mereka dapat berfungsi dengan sangat baik. Kalau dah tak sihat, biasanya kita akan jumpa mereka pertama kali di A&E memerlukan rawatan rapi dan mungkin terpaksa di jemput tidur di wad. Bila dirawat, insyallah cepat sembuh.

Pesakit bipolar penting dirawat awal oleh kerana simptom mania boleh menjerat diri sendiri. Risiko pengambilan dadah ataupun penglibatan diri dalam situasi tidak baik boleh berlaku. Mereka juga kadangkala di ambil kesempatan di atas.

Ramai orang terkenal sering dikaitkan dengan penyakit ini, antaranya Britney Spears dan Churchill. Maknanya, ramai pesakit ini boleh berjaya pada tahap tinggi. Ramai juga pesakit saya yang bergelar bipolar juga masih bekerja sebagai ahli perniagaan terkenal ataupun pangkat tinggi di syarikat2 di Malaysia. Bipolar yang telah dirawat bukan penghalang. Ada yang dapat berjaya tetapi rahsianya adalah perlu mendapat rawatan, makan ubat tanpa tinggal dan sering memperbaiki diri. Tiada jalan pintas. Usaha masih diperlukan.

Kalau kawan atau keluarga mungkin menghidapi penyakit ini. Datang lah berjumpa dengan kami 😊

Sharing is caring 👍

#mentalmalaysia #mentalhealthawareness #letstalkMY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *